Skip intro

De fem bygninger

Hvordan skaber man en moderne landsby, der tager hånd om både sociale og miljømæssige udfordringer? Det er UN17 Village i Ørestad et på én gang ambitiøst og realistisk bud på. Vi har omsat FNs 17 Verdensmål til 200 bæredygtighedstiltag, som vi har implementeret i de fem bygninger på Ørestads sydspids.

1 JG 7755

It takes a village

Når UN17 Village står færdigt i efteråret 2024, vil det rejse sig som et nyt, betydningsfuldt vartegn for Ørestad, der samtidig markerer afslutningen på 25 års udvikling af det københavnske bykvarter.

"It takes a village to raise a child". Sådan lyder et gammelt ordsprog, og vi tror på, at den moderne landsby, hvor fællesskabet og naboskabet har de bedste betingelser, kan løse mange samfundsproblemer.

Derfor er alle fem bygningers stueetager dedikeret til fællesområder, der hver har forskellige funktioner, såsom spisehus, forsamlingshus og delecentral. Vores ambition er, at vi ved at skabe gode fysiske rammer for fællesskabet kan bidrage til, at der opstår en naturlig sammenhæng mellem beboerne i UN17 Village.

UN17 Village er stadig under opførelse, og på nuværende tidspunkt står de to bygninger Lunden og Kronen færdige. De første cirka 200 beboere er flyttet ind i boligerne, mens bygningerne Søen, Spidsen og Noli forventes færdige i løbet af 2024. I alt vil der bo godt 1.100 beboere i UN17 Village.

Der kunne naturligvis ikke være blevet noget UN17 Village uden dygtige arkitekter, landskabsarkitekter, ingeniører og entreprenører. Herunder kan du se, hvem vi har arbejdet sammen med på byggeriet.

220315 sweco un17 view01 exterior birdseye SE 01 new sun

Revolutionerende træbyggeri

De 17 verdensmål er indtænkt og indarbejdet i alle faser af byggeriet – lige fra facadebeklædning til indretning af fællesarealer, og fokus har især været at udvikle nye, byggetekniske løsninger, som kan skaleres og gnidningsfrit bruges i andre byer og lande.

UN17 wood construction

F.eks. har vi opført Danmarks hidtil største og højeste boligbyggeri med bærende konstruktioner i træ, Kronen på 24 meter. For at kunne bruge træ, der ikke var imprægneret med kemikalier, krævede det, at vi investerede i en storstilet, kostbar brandtest.

Siden har vi delt brandtesten frit med byggebranchen, samt med en lang række uddannelsesinstitutioner, selvstændige arkitekter og studerende i håb om at kunne skabe et gennembrud for etagebyggeri i træ i Danmark. Er du interesseret i at se den, kan den også downloades via linket herunder.

Download brandtest

Bevidsthed om ressourcerne

I bygningernes energiforsyning er der lagt vægt på optimal udnyttelse af ressourcerne. Alle fem tage er udstyret med solcelleanlæg, der producerer strøm til boligerne i Danmarks største energifællesskab, og beboerne kan selv følge med i produktionen af grøn elektricitet. Det sker via en app, der giver et nemt overblik over hvornår på dagen, energien er grønnest og billigst.

Løsningen sikrer, at lokalt produceret strøm i videst muligt omfang bliver brugt lokalt, og erfaringer fra andre byggerier viser, at denne type tiltag kan skære en tredjedel af beboernes elregning. I december stod anlæggene for cirka 15 procent af forbruget, men dette tal stiger naturligt om foråret og sommeren, når der er flere solskinstimer.

Desuden bliver hele ejendommen koblet op på et intelligent netværk, der integrerer alle de digitale løsninger og services i én bygning, så f.eks. WiFi, ladestandere, overvågning og alarmer er samlet i ét beskyttet netværk. Netværket er energieffektivt og skalerbart, og det muliggør løbende tilslutning af nye smarte services.

I kombination med det lynhurtige fibernet baner det vejen for fremtidens boliger med de bedst mulige betingelser for energioptimering, sundt indeklima, datasikkerhed, lave driftsomkostninger og meget mere. I UN17 Village Ørestad hedder netværket HyperConnect og bliver installeret af DKTV. Foreløbig er tre ud af de fem bygninger tilkoblet.

Herunder kan du læse om nogle af de mange andre ressourcebesparende initiativer.

De dele af bygningerne, der er lavet af beton, produceres ved hjælp af Aalborg Portlands nye type cement, FutureCem, som udleder 30% mindre CO2 end almindelig cement. I dag bruger flere nye byggeprojekter denne type cement, men UN17 Village var det første projekt, hvor FutureCem blev brugt i stor skala.
Genbrug er et gennemgående tema i hele byggeriet – f.eks. er de grønne facader på Lunden lavet af genanvendt aluminium, og hver bygnings trappe er lavet af genbrugt beton blandet med glas- og keramikrester fra facaderenoveringer og bygningssaneringer, hvilket giver hver trappe et unikt udtryk.
Alle køkkener og badeværelser har vandbesparende blandingsbatterier, hvis forbrug kan spores via en app, og et drypvandingssystem sørger for, at det regnvand, der lander på bygningernes tage, bruges til at vande beplantningen i gårdområderne. Og beboerne behøver ikke tappe en eneste dråbe postevand – systemet er designet til at opsamle over 1 mio. liter regnvand årligt til recirkulering og rekreativt brug.
I designet af fællesarealer er virksomheder med en grøn dagsorden også blevet prioriteret. Blandt andet er der møbler fra Mater, som udelukkende bruger genbrugsmaterialer, samt fra Make Nordic, Magnus Olesen og &Tradition, som arbejder med FSC-certificeret træ og genanvendte uldtekstiler.
Køkkenerne er fra Rotpunkts svanemærkede serie Greenline, der er produceret 100% CO2-neutralt, og hvis låger er lavet af minimum 90% genbrugstræ.
For at understøtte biodiversiteten er gårdrummene beplantet med lokalt og naturligt forekommende arter fra Kalvebod Fælled, ligesom der er valgt mindre kraftig udendørs belysning for ikke at forstyrre insekter og dyr.

Sundt fra inderst til yderst

Indeklima har stor betydning for vores velbefindende, og der er stillet høje krav til temperatur, lys og lyde i boligerne i UN17 Village – især i Kronen, der specifikt har fokus på fysisk og mental sundhed.

3 K9 A2916

Indeklima

I indretningen af lejlighederne er der valgt vægmaling, gulvbrædder og beklædning med mindst mulig afgasning, ligesom der er installeret pollenfiltre og sensorer, der aktiverer ventilationen, hvis luftkvaliteten forringes til et vist niveau. Boligerne er udstyret med højeffektive emhætter, der automatisk går i gang, når man starter kogepladerne eller ovnen, og i Kronen er køkkenet afskærmet fra stuen med en glasvæg, der forhindrer, at partikler fra madlavningen sætter sig i møblerne. Hele UN17 Village er desuden røgfri.

JG 7814

Naturligt og kunstigt lys

Lys og lyde påvirker det mentale helbred, og derfor er der blevet lavet solanalyser af alle fem bygninger for at sikre, at boligerne og deres vinduer er orienteret, så de får mest muligt naturligt lys. Der er også lavet bedre belysning i køkken, bad og gang, end bygningsreglementet foreskriver, og i Kronen er alt lys dæmpbart. På badeværelset kan man endda vælge en varmere tone til lyset, fordi det er dokumenteret, at vi vågner hurtigere af blåligt lys, når vi f.eks. skal på toilettet om natten. I alle fem bygninger er støjen fra de tekniske installationer reduceret.

1 JG 7735

Certificeringer

Kronen er allerede WELL-certificeret på Platin-niveau – som det første boligbyggeri i Danmark – og der arbejdes på at opnå DGNB Guld/Platin-certificering af alle fem bygninger. DGNB omfatter de vigtigste og mest målbare principper indenfor bæredygtighed, hvilket betyder, at et byggeri vurderes på både social, økologisk og økonomisk bæredygtighed. Certificeringen forholder sig således til alt fra tryghed til påvirkning af biodiversitet og  driftsomkostninger. WELL-certificeringen tager højde for sociale og fysiske forhold for at forbedre menneskers helbred og trivsel.

Fællesskab og naboskab

Fællesskaber og det gode naboskab er centrale værdier i UN17 Village, og derfor er der prioriteret fællesområder, der ansporer beboerne til at dele mere, være mere sammen og komme hinanden ved. I Lunden, der har særligt fokus på fællesskab, udgør fælleskøkkener, tv-stuer og tagterrasse hele 450 kvadratmeter.

Alle bygningerne har tagterrasser og gårdhaver samt adgang til seks gæstelejligheder i Noli, som kan lejes af venner og familie. Andre fællesfaciliteter tæller delecentral og værksted samt UN17 Villages store forsamlingshus Fælledhuset. Der er også en restaurant på vej, som bliver et storkøkken, hvor både beboere og udefrakommende kan mødes til fællesspisning, og hvor der kan afholdes festlige arrangementer, der samler hele bydelen under ét tag.


For at hjælpe fællesskaberne, naboskaberne og venskaberne på vej har UN17 Village sin egen Community Manager, der sørger for, at nye beboere får en varm velkomst og alle de nødvendige informationer, samt stabler arrangementer på benene for hele UN17 Village.

JG 7817